Hvorfor skal man bruge straps og hvilke skal man vælge?

Hvorfor skal man bruge straps og hvilke skal man vælge?

Debatten om brugen af straps i træning dukker ofte op på forskellige træningsfora. Men er det godt eller dårligt at bruge straps? Det korte svar er, at det afhænger af dine mål. Der er både fordele og ulemper ved straps, og valget om at bruge dem afhænger af, hvad du vil opnå i din træning.

Hvad vil du med din træning?

Det første spørgsmål, du bør stille dig selv, er, hvad dine træningsmål er. Hvis du ikke har planer om at konkurrere i styrkeløft, strongman eller andre sportsgrene, hvor grebsstyrke er afgørende, kan straps være en fordel. For mange betyder det mere effektiv træning, når grebet ikke er en begrænsning. Lad os se nærmere på både fordele og ulemper ved straps.

Fordele ved straps

  1. Grebet bliver ikke en begrænsning
    Hvis du ikke fokuserer på grebsstyrke, kan straps hjælpe dig med at løfte tungere vægte. For eksempel, hvis du kan dødløfte 150 kg x 6 uden straps, men 170 kg x 6 med straps, får du en bedre træning af ryggen ved at bruge dem.

  2. Undgå skæv belastning
    Mange bruger mixed grip i dødløft, hvor den ene hånd griber overhånd, og den anden underhånd. Det giver et stærkt greb, men kan over tid føre til skæv belastning i kroppen. Ved at bruge straps kan du benytte dobbelt overhåndsgreb og undgå denne ubalance.

  3. Bedre fokus på musklen
    Straps kan hjælpe dig med at fokusere mere på musklen og mindre på grebet. Når du ikke behøver at bekymre dig om at holde fast i stangen, kan du bedre koncentrere dig om at aktivere de rigtige muskler, især i øvelser som pullups og rows.

Ulemper ved straps

  1. Svagere greb
    Den største ulempe ved straps er, at grebet ikke udvikler sig i samme tempo som resten af kroppen. Hvis grebsstyrke ikke er vigtig for dig, gør det måske ikke noget. Men et stærkt greb kan hjælpe dig i mange øvelser, som fx barbell curls, hvor et solidt greb giver dig mulighed for at løfte tungere vægte.

  2. Mindre aktivering af muskler
    Når du bruger straps, kan du miste noget af den muskelspænding, der hjælper med at aktivere nabomuskler under løft. Ved at klemme hårdt om stangen øges muskelspændingen, hvilket gør dig i stand til at løfte tungere. Straps fjerner noget af denne effekt, men du kan dog stadig opretholde spændingen ved at holde godt fast, selv med straps.

Brug straps smartere

Du kan minimere mange af ulemperne ved at bruge straps på en anden måde. I stedet for at stramme dem helt fra starten, kan du lade dem være en smule løse. Dette gør, at straps kun hjælper, når dit greb begynder at svigte, hvilket fungerer som en form for "forced reps" for dit greb. Nogle oplever endda, at deres grebsstyrke forbedres ved at bruge straps på denne måde.

Valg af straps

Der findes mange forskellige straps på markedet, og det er vigtigt at vælge et par, der passer til dine behov og træningsstil.

Vi mener selvfølgelig at du skal anvende Straps fra www.nowmakeIt.eu. Dette er en kortere og mere nytænkende måde at bruge straps på.

Read next

Skal du bruge et (vægt)træningsbælte?
Hvorfor skal du bruge vores Lifting Straps?

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.