Skal du bruge et (vægt)træningsbælte?

Skal du bruge et (vægt)træningsbælte?

Når man lige er startet med vægttræning, så er der mange ting man undrer sig over, når man kigger rundt omkring i centret på alle de andre som træner. Man ser eksempelvis mange som anvender et (vægt)træningsbælte til forskellige øvelser.

Hvis man aldrig har været i et træningscenter før, og ikke ved noget som helst omkring vægttræning, så kan det være svært at forstå hvad man bruger et træningsbælte til. Men det vil vi lave om på nu. For vi vil netop se nærmere på fordelene og ulemperne ved at anvende et træningsbælte, og hvordan man anvender træningsbæltet korrekt, hvis man beslutter sig for at gøre brug af dette redskab.

Skal alle have et træningsbælte?

Når du er ny til vægttræning, er der mange ting, du kan undre dig over, når du ser de andre i træningscenteret. Et af de redskaber, der ofte fanger øjet, er træningsbæltet, som mange bruger under bestemte øvelser.
Hvis du aldrig har trænet før og ikke ved meget om vægtløftning, kan det være svært at forstå, hvad et træningsbælte egentlig gør. Det vil vi nu gøre dig klogere på. Vi vil gennemgå både fordelene og ulemperne ved et træningsbælte og forklare, hvordan det skal bruges korrekt, hvis du vælger at bruge det.

Er et træningsbælte nødvendigt for alle?

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at et træningsbælte ikke er et krav for at dyrke vægttræning. Mange tror fejlagtigt, at et bælte er en nødvendighed for at undgå skader – især under tunge øvelser som squat, dødløft og overhead presses. Dette er ikke rigtigt. Det kan endda være en fordel at undlade bælte, især hvis du lige er startet med vægttræning. Hvorfor det er sådan, kommer vi tilbage til senere.

Hvordan virker et træningsbælte?

Formålet med et træningsbælte er at øge det intra-abdominale tryk, hvilket betyder, at det hjælper med at stabilisere kroppen under tunge løft. Når du laver øvelser, der kræver en stabil core, er det vigtigt at spænde op i maven og lænden. Dette mindsker risikoen for skader og øger din evne til at løfte tungere vægte.
Mange tror, at bæltet skal spændes ekstremt stramt, men det er faktisk ikke meningen. Bæltet skal give mavemusklerne noget at presse imod, og det opnår man bedst ved at have det stramt, men ikke så stramt, at det føles som et korset. Når det sidder korrekt, kan du presse mavemusklerne ud mod bæltet, hvilket øger stabiliteten og giver dig mulighed for at løfte tungere vægte. Faktisk kan det intra-abdominale tryk stige med op til 25 %, hvilket betyder, at du i nogle øvelser som squat kan løfte 5-15 % mere end uden bælte.

Fordele og ulemper ved at bruge træningsbælte

Som nævnt er et træningsbælte ikke nødvendigt, men der kan være både fordele og ulemper ved at bruge det. Dit valg bør afhænge af, hvad der passer bedst til dig og dine træningsmål.

Fordele ved træningsbælte:

  1. Løft tungere vægte: Det øgede intra-abdominale tryk giver bedre stabilitet, så du kan løfte tungere vægte, hvilket fremmer muskelvækst og styrke.
  2. Reducerer risikoen for rygskader: Øget stabilitet i din core mindsker risikoen for skader på ryggen under tunge løft.
  3. Bedre kropskontrol: Et træningsbælte hjælper dig med at mærke, hvis din krop bevæger sig forkert, hvilket kan forhindre overstrækning af ryggen under øvelser som overhead presses.
  4. Øger specifik træning til konkurrence: Hvis du deltager i sportsgrene som styrkeløft eller vægtløftning, hvor træningsbælte bruges under konkurrencer, kan det hjælpe med at forbedre din præstation ved at træne med bælte.
  5. Holder lænden varm: Bæltet kan hjælpe med at holde varmen omkring lænden, hvilket kan reducere risikoen for skader.

Ulemper ved træningsbælte:

  1. Potentielt hæmmet core-udvikling: Der er en opfattelse af, at et træningsbælte kan svække udviklingen af mave- og lændemusklerne, fordi bæltet giver støtte. Selvom nogle studier viser, at musklerne i core kan blive stærkere med bælte, kan du også udvikle et anderledes rekrutteringsmønster i bugmuskulaturen. Det betyder, at musklerne arbejder anderledes, når du ikke bruger bælte.
  2. Stabilitetsproblemer uden bælte: Hvis du altid træner med bælte, kan det føre til problemer med at skabe stabilitet, når du en dag skal løfte uden det.
  3. Øget blodtryk: Træning med bælte kan øge blodtrykket på grund af det højere intra-abdominale tryk. Det kan være et problem for dem med forhøjet blodtryk.

Hvordan bruger man et træningsbælte bedst muligt?

Hvis du vælger at bruge et træningsbælte, er det vigtigt at bruge det strategisk for at minimere de negative effekter. Mange har tendens til at bruge bæltet hele tiden, men det er ikke nødvendigt. Det bør kun bruges til øvelser, hvor du virkelig har brug for det, såsom squat, dødløft og overhead presses.
Derudover er der ingen grund til at bruge bæltet under opvarmningssæt eller lettere vægte. En god tommelfingerregel er kun at bruge bæltet ved sæt, der ligger over 85 % af din maksimale vægt (1RM). På den måde får du fordelene ved bæltet under de tunge løft, men lader dine muskler arbejde frit ved lettere vægte og opbygger den nødvendige stabilitet uden bælte.

Konklusion

Et træningsbælte er ikke en modeaccessory, selvom mange bruger det som sådan under hele deres træning. Det er et redskab, der kan optimere din træning, hvis det bruges korrekt. For at få mest muligt ud af det, bør du kun bruge bæltet, når der er et reelt behov, og undgå at gøre det til en fast del af alle dine træningsrutiner.

Læs næste

Hvordan får jeg en stærkere bænkpres?
Hvorfor skal man bruge straps og hvilke skal man vælge?

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.